Astăzi este Ziua Internațională a Femeii. La mulți ani!

Astăzi este Ziua Internațională a Femeii. La mulți ani!

Dincolo de felicitările potrivite acestei ocazii, este încă un 8 Martie în care România este codașă la combaterea discriminării, la egalitatea de șanse și tratamentul egal pentru femei și bărbați și, cel mai grav, la prevenirea și combaterea violenței asupra fetelor și femeilor din țara noastră. La nivel mondial, potrivit unui raport UNICEF, una din 20 de fete cu vârste între 15 și 19 ani (în jur de 13 milioane) a fost victima unui viol în decursul vieții.

Statisticile din România arată că la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută de partener; la fiecare 5 zile, una este ucisă. Asta înseamnă că în momentul în care citești aceste rânduri, cel puțin o româncă trece prin momente de agresiune fizică.

Deși a intrat în vigoare mult-așteptatul ordin de protecție provizoriu, nici anul acesta nu au fost reglementate și bugetate sistemele de supraveghere electronică prevăzute în lege pentru agresori, care astfel sunt liberi să atace din nou și chiar să curme vieți.

Nu puține au fost cazurile mediatizate anul acesta – femei omorâte de actuali și foști parteneri, chiar dacă aveau deja un ordin de protecție emis împotriva agresorilor. Orice caz nou este cu unul prea mult, și toți cei responsabili ar trebui să fie conștienți de tergiversarea și de gravitatea inacțiunii lor. Aici vorbim despre actuala majoritate parlamentară și de Guvern care refuză să pună în aplicare soluțiile parlamentarilor USR.

Pe de altă parte, peste 52% din populația României este alcătuită din femei. Deși procentul este în continuă creștere, prezența acestora în funcții publice rămâne una deficitară. În momentul de față, în România, doar 5% dintre primari și 18% dintre parlamentarii aleși sunt femei. Asta înseamnă că românii tind să pună ștampila pe un bărbat în detrimentul femeii, lucru care arată o lipsă de încredere a societății noastre în capacitatea unei femei de a face politică.

Este bine să reflectăm asupra modului în care fiecare dintre noi poate contribui la îmbunătățirea statisticilor de mai sus. Egalitatea de gen trebuie susținută de atitudini sănătoase și proiecte de lege care să combată fenomenele discriminatorii. Pe www.usr.ro veți găsi măsurile luate de parlamentarii USR de-a lungul ultimilor trei ani.

E timpul să ne gândim la femei și la drepturile lor în fiecare zi.

Add Comment